Enter your keyword

Левурда — дикий часник — цілюще джерело вітамінів


Живучи в місті бачила весною на ринках бабусь, які продавали пучки зеленої рослини з чуттєвим запахом часнику. Саме через таку властивість ця рослина мене не приваблювала. А дарма. Тільки зараз, переїхавши в село, дізналася від своїх, вже таких рідненьких бабусь, яка корисна ця левурда.

Виявляється, що знаючи люди її з нетерпінням чекають навесні для того, щоб підтримати свій організм необхідними корисними вітамінами, які містить ця ніжно-зелена рослинка. Левурда (черемша) багата на цілу низку вітамінів, таких як:

ретинол (А), який покращує зір, сприяє зміцненню кісток. Відповідає за здоров’я шкіри і волосся. Коли в організмі досить ретинолу, то людині не страшні простудні захворювання, так як він позитивно впливає на роботу імунної системи;

тіамін (В1), нормалізує діяльність травної, серцево-судинної і нервової системи, стимулює мозкову активність, і кровотворення, а також впливає на циркуляцію крові;

рибофлавін (В2) - один з найбільш найважливіших вітамінів для людського організму, який відповідає за відновлення та ріст тканин, благотворно впливає на нервову систему, печінку і слизові оболонки;

піридоксин (В6) - володіє цілим спектром корисних властивостей, але його основною функцією є забезпечення обміну амінокислот, які служать для побудови білків;

фолієва кислота (В9) - зміцнює судини і серце, підвищує імунітет, поліпшує загальний стан організму;

аскорбінова кислота (С) - прекрасно зміцнює судини, зберігає кісткову тканину, робить здорову шкіру, сухожилля, і навіть благотворно впливає на наші зуби. Вітамін С або аскорбінова кислота здатна позитивно впливати і на загальний обмін в організмі багатьох речовин;

ніацин і ніациновий еквівалент (РР) - відіграє важливу біохімічну роль в організмі людини, беручи участь у процесах окисного фосфорилювання, які призводять до утворення енергії.

Зробивши такий невеличкий екскурс по медичній тематиці, я зрозуміла, що просто мушу почати вживати леверду або, як її ще називають, черемшу. Справа була в малому, знайти її в лісі. Виявляється, що вона росте не всюди, а тільки у наймокріших, низовинних місцях. Зателефонувавши до місцевого знавця всіх лісових доріг та цікавих галявин, отримала згоду провести мене до черемшіного царства. Йти прийшлося далеченько, хвилин сорок, але під час цієї подорожі я дізналася про назви різних ярів та балок, яких безліч в нашому чарівному Чорному лісі.

Виявляється, що черемша дуже гарно цвіте і тоді поля вкриваються пухнастим білим килимом. Коли це буде відбуватися обов'язково зроблю фотографії.

Збирати великі оберемки черемші не має цензу, бо вона швидко в'яне. Тому я нарвала собі та приятелям невеличкі пучечки.

Повертаючись додому зайшла до однієї знайомої бабусі, щоб спитати про різні цікаві місцеві рецепти. Дізналася, що черемшу можна їсти так, додаючи до салатів. Можна сушити на зиму. Можна маринувати. Можна готувати найрізноманітніші перші та другі страви, навіть додаючи до випечки. Але треба пам'ятати, що за один раз можна вживати не більше 15 листків черемші.

Записала декілька цікавих рецептів страв, одним з яких зараз з вами ділюся. Другий рецепт, за яким вже готувала дуже смачну страву напишу пізніше, тому що не встигла зробити фотографію (домочадці з'їли за 5 хвилин :))

Паштет з левурди:
Інгрідієнти:
1 невеликий пучок левурди
3 грецьких горіха
10 штук мигдалю (свіжого)
100 мл олії (будь-яка, наприклад, соняшникова, оливкова, кукурудзяна)
сіль
перець.

Приготування: левурду промити, просушити, відібрати суцвіття залишаючи тільки листочки. Для того, щоб зменшити запах часнику можна листя обдати окропом. Мигдаль залити окропом і через деякий час зняти шкірку з горіха. Грецький горіх подрібнити.

У блендер викласти покришену левурду, додати рубані грецькі горіхи та мигдаль. Подрібнити до однорідного стану. Продовжуючи збивати, додати олію. Посолити і поперчити.

Можна намазувати на хліб, тости, грінки, додавати до пасти.

Смачного!
Будьте здорові!

Комментариев нет:

Отправить комментарий

Сторiнки

Читачiв (за весь час)

Сети

Пошук

Обратний звязок

Имя

Электронная почта *

Сообщение *

Популярне